Kepenys, gyvybiškai svarbus žmogaus kūno organas, atlieka lemiamą vaidmenį palaikant bendrą sveikatą. Jis yra atsakingas už detoksikaciją, medžiagų apykaitą ir maistinių medžiagų kaupimą, yra būtinas įvairioms kūno funkcijoms. Kepenų apsauga yra būtina siekiant užtikrinti optimalią gerovę, o dieta vaidina svarbų vaidmenį palaikant kepenų funkcijas ir užkertant kelią organui tenkančiam stresui. Dieta, kurioje gausu vaisių, ypač tokių kaip uogos, vynuogės ir citrusiniai vaisiai, gali labai prisidėti prie kepenų sveikatos. Pripildyti antioksidantų ir vitaminų, šie vaisiai padeda sumažinti uždegimą ir skatina tinkamą kepenų veiklą. Įtraukite šiuos vaisius, skirtus suriebėti kepenims ir apskritai pagerinti kepenų sveikatą, į savo kasdienę mitybą, kad palaikytumėte bendrą sveikatą.
Tačiau kepenų liga kelia vis didesnį susirūpinimą, tai yra grįžtama, taikant tinkamą požiūrį.
8 vaisiai nuo kepenų ligų
1. Greipfrutas
Remiantis Nacionalinėje medicinos bibliotekoje paskelbtu tyrimu, greipfrutai pasižymi antioksidantais, tokiais kaip naringinas ir naringeninas, junginiai, pripažinti dėl jų gebėjimo kovoti su uždegimu ir apsaugoti kepenis nuo bakterijų. Tiesą sakant, greipfrutai taip pat padeda atstatyti kepenų pažeidimus, kuriuos sukelia riebios kepenys.
2. Obuoliai
Vienas obuolys per dieną iš tiesų gali užkirsti kelią kepenų problemoms. Obuoliuose gausu tirpių skaidulų – komponento, kuris, kaip žinoma, padeda sumažinti kepenų riebalus ir palengvina detoksikacijos procesus. Taip pat žinoma, kad obuoliai skatina virškinimą ir bendrą gerovę.
3. Avokadas
Avokaduose gausu sveikųjų riebalų. Šie riebalai veikia kaip skydas, apsaugantys kepenis nuo galimos žalos. Avokadų įtraukimas į savo mitybą taip pat gali būti puikus širdies sveikatai ir gali užkirsti kelią osteoporozei.
4. Uogos
Braškės, avietės ir gervuogės yra prisotintos antioksidantais, kurie aktyviai padeda palaikyti kepenų sveikatą. Reguliarus jų vartojimas gali padėti palaikyti kraujospūdį ir cholesterolį, tuo pačiu sumažinant oksidacinį stresą.
5. Papajos
Papajos, praturtintos vitaminais ir fermentais, yra naudingos širdžiai, virškinimui ir imuninei sistemai. Padėdama virškinimui, papajos sumažina kepenų apkrovą, todėl jos gali veikti efektyviau. Šiuo atogrąžų vaisiu galima mėgautis įvairiais būdais, pavyzdžiui, salotose ir kokteiliuose.
6. Mėlynės
Mėlynės, kupinos naudos sveikatai, yra antioksidantų galia. Šie antioksidantai atlieka pagrindinį vaidmenį mažinant uždegimą ir oksidacinį stresą kepenyse. Tiesą sakant, 2019 m. PubMed Central paskelbtame tyrime nustatyta, kad mėlynės yra susijusios su sumažėjusia kepenų fibroze ir mažesniu kepenų svorio padidėjimu. Sušvelnindamos šiuos veiksnius, mėlynės prisideda prie bendros kepenų gerovės. Taip pat skaitykite: Žinokite, kaip japoniška dieta gali padėti kovoti su riebiomis kepenų ligomis
7. Kiviai
Maistinių medžiagų turintis kivis ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir palaiko bendrą kepenų sveikatą. Dėl unikalaus vitaminų ir mineralų derinio jis yra vertingas priedas prie kepenis tausojančios dietos. Jame taip pat yra galingų antioksidantų, kurie veiksmingai apsaugo nuo riebiųjų kepenų ligų.
8. Citrusiniai vaisiai
Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, citrinos ir laimai, suteikia didelę vitamino C dozę ir gerą imunitetą. Šios būtinos maistinės medžiagos apsaugo jūsų kepenis ir padeda kepenų detoksikacijos procesams. Citrusinių vaisių įtraukimas į savo racioną labai pagerina kepenų sveikatą. Kartu su šiais vaisiais įsitikinkite, kad laikotės subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo, kad apsaugotumėte savo kepenis.
Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“.
Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą.
Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų.
Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą.
Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.