Nors grietinėlė yra tanki, kreminė ir tikriausiai gali akimirksniu pagerinti beveik visko skonį, riebi grietinėlė gali būti ne geriausias pasirinkimas jūsų receptams. Naudojama beveik viskam, nuo sriubų iki desertų iki net pagrindinių patiekalų, riebi grietinėlė nėra pati sveikiausia. Jei ieškote skanaus riebios grietinėlės pakaitalo, pateiksime jums keletą sveikų alternatyvų.
Kas yra riebi grietinėlė ir kodėl ji nesveika?
Didelė riebumo dalis iš gyvūnų gautame piene yra žinoma kaip tiršta plakama grietinėlė. Kai pieną pasterizuojame ir šaldome, jo riebalinis sluoksnis atsiskiria ant viršaus, kuris vėliau ekstrahuojamas, pasterizuojamas ir homogenizuojamas naudojant aukštą šilumą ir didelį slėgį, kad galutinis produktas būtų plakta grietinėlė. Riebią grietinėlę iš tikrųjų nėra taip lengva virškinti, o riebios grietinėlės pakaitalų įtraukimas į dietą yra teisingas būdas. Ji sako: kadangi daugiausia riebalų, tai taip pat kaloringas (36 proc. pieno riebalų). Tai gali sukelti svorio padidėjimą, jei vartojama dideliais kiekiais. Tiems, kurie netoleruoja laktozės, riebi grietinėlė gali sukelti alerginę reakciją. Ji priduria: „Labai riebių pieno produktų vartojimas buvo susijęs su įvairių rūšių vėžiu, pvz., krūties vėžiu, prostatos vėžiu ir kt. Riebalų gausa grietinėlėje gali sutrikdyti jautrių asmenų žarnyną, dėl kurio gali atsirasti viduriavimas, dujų susidarymas ir kt.
Kiek yra per daug, kai kalbama apie riebią grietinėlę?
Viskas su saiku yra gerai, bet nepersistenkite! Į kavos puodelį arba kaip deserto užpilą gerti riebią grietinėlę yra gerai, jei žiūrite į porcijos dydį. Tačiau reguliariai ir dideliais kiekiais vartoti tikrai nerekomenduojama dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio ir kalorijų.
Sveiki riebios grietinėlės pakaitalai
Yra daug riebios grietinėlės pakaitalų, kuriuos galima plakti taip gerai, kaip ir riebią grietinėlę, ir jie taip pat yra skanūs!
1. Kokosų kremas
Kadangi tai yra ne pieno alternatyva, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės. Dėl natūralaus kokosų pieno saldumo, įdėjus kokosų grietinėlės į bet kurį desertą, skonis yra geresnis.
2. Anakardžių kremas
Mirkykite anakardžius šiltame vandenyje 1–2 valandas, kad jie suminkštėtų, o tada, išleidę vandenį, sumaišykite anakardžius, kad gautumėte kreminės tekstūros galutinį produktą. Galite įpilti pieno, kad pasiektumėte norimą konsistenciją, tačiau jei norite, kad jis būtų ne pieniškas, rinkitės ne pieniškus alternatyvius, pavyzdžiui, avižų ar migdolų pieną.
3. Svogūnų kremas
Pradėkite sudėdami svogūnus į įkaitintą orkaitę, kad jie keptų 400 laipsnių pagal Farenheitą maždaug 45 minutes. Kai svogūnai bus minkšti liesti, išimkite juos ir sutrinkite maišytuve, įdėję citrinos sulčių, druskos ir aliejaus pagal skonį. Tada supilkite svogūnų kremą į dubenį ir naudokite jį pikantiškuose receptuose, kad savo patiekalams suteiksite sveiko, veganiško skonio!
4. Pusė ir sviestas
Paimkite 1/8 puodelio lydyto sviesto ir 3/4 puodelio pusės su puse. Pusė iš esmės yra grietinėlės ir pieno mišinys, kuriame yra trečdalis riebalų, palyginti su riebia grietinėle. Taigi pasirodo, kad šis pakaitalas turi palyginti mažai kalorijų ir riebalų, bet beveik panašios tekstūros.
5. Pienas ir sviestas
Jei siekiate ne daug plakti grietinėlę, o tiesiog norite naudoti grietinėlę maisto ruošimui ar kepimui, tikrai galite pabandyti turėti pieno ir sviesto mišinį, 3/4 puodelio pieno ir 1/4 puodelio lydyto sviesto.
6. Graikiškas jogurtas ir pienas
Paimkite lygiomis dalimis graikiško jogurto ir pieno, gautą grietinėlę, nors ir nepavyks išplakti, ją nesunku dėti į sriubas, padažus ar į kepinius. Atsargiai, naudojant šį pakaitalą sriubose, reikia vengti jo sutirštėjimo ir tai daryti išjungiant liepsną, kai pridedama. Braškių graikiško jogurto receptą būtina išbandyti!
7. Sojų pienas ir alyvuogių aliejus
Norėdami tai padaryti, paimkite 2/3 puodelio sojų pieno, o kad į sojų pieną pridėtumėte riebalų, kad suteiktų skonį, paimkite 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus. Galite jį naudoti virimui ar kepimui, bet ne plakimui.
8. Pienas ir kukurūzų krakmolas
Paimkite vieną puodelį pieno ir du šaukštus kukurūzų krakmolo ir išmaišykite mišinį, kad kukurūzų krakmolas sutirštėtų pieną.

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“.
Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą.
Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų.
Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą.
Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.