Gebėjimas kovoti su nutukimu ar svorio metimas labai priklauso nuo jūsų kasdienių įpročių. Tačiau jūsų kūno medžiagų apykaitos greitis taip pat turi įtakos. Jei jūsų medžiagų apykaita lėta, jums natūraliai bus sunkiau numesti svorio. Tinkamai maitindamiesi, gerdami tinkamus gėrimus ir atlikdami geriausius pratimus, galite tai išspręsti. Papasakokime apie sveikus gėrimus, skatinančius medžiagų apykaitą.
Perteklinis svoris gali paveikti įvairius mūsų sveikatos aspektus – nuo reprodukcinės ir kvėpavimo funkcijos iki atminties ir nuotaikos. Harvardo TH Chan teigimu, nutukimas taip pat padidina ligų ar sveikatos būklių, įskaitant diabetą ir širdies ligas, riziką. Todėl norint greičiau numesti svorio, svarbu kovoti su lėta medžiagų apykaita.
Kodėl žmonėms lėta medžiagų apykaita?
Gali būti gana apmaudu, kai išprakaituojate ir greitai nepasieksite savo svorio metimo tikslo. Tai gali būti dėl lėtos medžiagų apykaitos, kuri priklauso nuo veiksnių, įskaitant genetiką, amžių ir raumenų masę, sako dr. Ankit Potdar, SRV ligoninių, Goregaono, Maharaštros bendrosios ir laparoskopinės chirurgijos konsultantė.
- Genetika vaidina svarbų vaidmenį, nes kai kurie paveldi natūraliai lėtesnę medžiagų apykaitą. Tam tikri genai gali turėti įtakos tokiems veiksniams kaip kalorijų deginimo efektyvumas arba skydliaukės hormonų, kurie vaidina svarbų vaidmenį metabolizme, veikimui.
- Amžius prisideda ir todėl, kad su amžiumi medžiagų apykaita linkusi lėtėti, todėl sulėtėja kalorijų deginimas.
- Žmonės su mažiau raumenų masės ramybės būsenoje sudegina mažiau kalorijų.
- Hormoninės problemos kaip hipotirozė taip pat gali sulėtinti medžiagų apykaitą.
- Gyvenimo būdo veiksniai pvz., sėdimas gyvenimo būdas ir didelis kalorijų apribojimas gali dar labiau sulėtinti medžiagų apykaitą.
Išbandykite šiuos sveikus gėrimus, kad pagreitintumėte medžiagų apykaitą. Vaizdo sutikimas: „Adobe Stock“.
Kokie gėrimai yra geriausi norint pagreitinti medžiagų apykaitą?
Nors kai kurių žmonių medžiagų apykaita natūraliai gali būti lėtesnė, svarbūs gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip dieta, mankšta ir miegas. Sveikos gyvensenos pasirinkimas gali padėti palaikyti arba pagerinti medžiagų apykaitą, teigia ekspertė „Health Shots“. Štai keletas gėrimų, kurie pagreitina medžiagų apykaitą:
1. Žalioji arbata
Yra priežastis, kodėl žalioji arbata ir svorio metimas eina kartu. Jame yra katechinų, kurie yra antioksidantai, skatinantys medžiagų apykaitą. Kasdien išgerkite puodelį ar du žaliosios arbatos, kad galėtumėte mėgautis žaliosios arbatos privalumais.
2. Obuolių sidro actas
Šaukštą obuolių sidro acto sumaišykite su vandeniu ir išgerkite prieš valgį. Tai gali padėti sudeginti riebalus ir sumažinti apetitą, todėl nepasieksite nesveikų užkandžių.
3. Citrininis vanduo
Citrinose gausu maistinių medžiagų, kurios naudingos mūsų organizmui. Be įvairių dalykų, juose gausu vitamino C, todėl jie gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą ir palaikyti detoksikacijos procesus organizme.
4. Imbiero arbata
Imbieras gali suteikti jūsų patiekalams skonio ir padaryti stebuklus peršalus. Jis turi termogeninių savybių, o tai reiškia, kad gali šiek tiek padidinti kūno temperatūrą ir savo ruožtu pagreitinti medžiagų apykaitą, sako dr. Potdaras. Gerkite su arbata, kad gautumėte naudos.
5. Kombucha gėrimas
Šis fermentuotas gėrimas, pagamintas iš arbatos, cukraus ir simbiotinės bakterijų bei mielių kultūros, turi daug probiotikų ir antioksidantų. Tai padeda detoksikuoti ir skatina geresnį virškinimą. Galų gale, tai prisideda prie padidėjusios medžiagų apykaitos.
Patarimai, kaip pagreitinti medžiagų apykaitą
Be šių gėrimų, skatinančių medžiagų apykaitą, yra tam tikrų maisto produktų ir gėrimų, kuriuos galbūt norėsite apriboti arba vengti, jei norite išvengti lėtos medžiagų apykaitos.
- Saldūs gėrimai gali priaugti svorio ir sukelti medžiagų apykaitos problemų. Taigi vietoj to turėkite vandens, nesaldintos arbatos ar juodos kavos.
- Rafinuoti angliavandeniai, pvz., balta duona, balti ryžiai, makaronai ir pyragaičiai, gali sukelti greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius ir prisidėti prie svorio padidėjimo bei medžiagų apykaitos problemų.
- Transriebalai, dažnai randami perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, keptuose maisto produktuose ir kepiniuose, gali turėti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai.
- Labai apdorotas maistas, pavyzdžiui, traškučiai, sausainiai, greitas maistas ir supakuoti užkandžiai, paprastai turi daug kalorijų, nesveikų riebalų, pridėtinio cukraus ir natrio – visa tai gali neigiamai paveikti medžiagų apykaitą.
- Per didelis alkoholio vartojimas gali sutrikdyti normalius medžiagų apykaitos procesus ir prisidėti prie svorio augimo. Subalansuota mityba, kurioje gausu visaverčio maisto ir pakankamai maistinių medžiagų, yra tai, ko jums reikia norint palaikyti sveiką medžiagų apykaitą.
Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“.
Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą.
Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų.
Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą.
Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.