10 neįtikėtinų agurkų naudos sveikatai

Švieži angliški agurkai ant medinės lentos ant kaimiško stalo su mėlynu audiniu

Siurprizas! Agurkai yra ne tik vanduo. Nors gali atrodyti, kad šios daržovės (techniškai vaisiai) turi mažai ką pasiūlyti mitybos požiūriu, agurkų nauda sveikatai sako ką kita. Agurkai kovoja su laisvųjų radikalų daroma žala ir mažina uždegimą organizme, todėl yra vienas iš produktų, kuriuos visada norėsite laikyti šaldytuve.

Man patinka agurkai, kad jų galima dėti praktiškai į viską. Galite juos naudoti kaip glotnučius, virti iš jų sultis, dėti į salotas, sumuštinius ir įvyniojimus ar net valgyti vienus. O jei šaldytuve liko agurkų, kurių nenorite valgyti, supjaustykite juos griežinėliais ir padėkite ant akių, kad greitai sumažintumėte patinimą ir paburkimą.

Maistinių medžiagų pasiskirstymas

Agurkai yra 95% vandens, bet tai nereiškia, kad jie nėra pilni maistinių medžiagų. Juose mažai kalorijų, bet yra įspūdingas vitaminų, mineralų ir svarbiausių fitonutrientų kiekis.

Žemiau pateikiame keletą agurkų mitybos duomenų, kad galėtumėte pamaloninti akis. Vos pusė puodelio agurko (su žievele) turi apie:
– 7,8 kalorijos
– 1,9 g angliavandenių
– 0,3 gramo baltymų
– 0,1 gramo riebalų
– 0,3 gramo skaidulų
– 8,5 mikrogramo vitamino K
– 1,5 mikrogramo vitamino C
– 6,8 miligramai magnio
– 76,4 miligramai kalio

10 agurkų naudos sveikatai

Nesvarbu, ar mėgstate agurkus, ar ne, šie 10 neįtikėtinų agurkų naudos sveikatai privers juos valgyti beveik kiekvieno valgio metu! Pripildyti vitaminų, mineralų, fitonutrientų ir naudingų antioksidantų, agurkai palaiko mūsų sveikatą įvairiais būdais.

1. Uždegimo ir sąnarių skausmo malšinimas

Agurkai turi daug silicio dioksido. Silicio dioksidas vaidina svarbų vaidmenį kaulų augimui ir kalcifikacijai, taip pat kolageno ir jungiamojo audinio formavimui. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios jis padeda žmonėms, sergantiems artritu ir podagra (ligomis, kurios pažeidžia mūsų sąnarių kremzles), nes silicio dioksidas skatina kolageno gamybą. Taip pat buvo įrodyta, kad agurkų ekstraktai slopina ciklooksigenazės 2 (COX-2) aktyvumą (uždegiminį fermentą), todėl mažina uždegimą organizme (1).

Agurkai taip pat turi savybę sumažinti virškinimo trakto uždegimą. Agurkuose esantys elektrolitai ir magnis drėkina mūsų žarnyną kuo giliausiu ląstelių lygiu, padėdami maitinti žarnyną ir virškinimo gleivinę.

Didelė antioksidantų ir polifenolių koncentracija agurkų sultyse yra dar viena galinga žarnyno uždegimo gydymo priemonė. Agurkų sultys gali padėti atstatyti nesandarias jungtis, išklojančias mūsų žarnyno sieneles, kad nesuvirškintos maisto medžiagos nepatektų į mūsų kraują (o tai, esant neišspręstoms aplinkybėms, sukeltų viso kūno uždegimą).

2. Mažina cholesterolio kiekį

Agurkuose yra augalinių sterolių, kurie gali padėti sumažinti MTL cholesterolio kiekį (dar žinomą kaip „blogasis“ cholesterolis; 2). Skaidulos taip pat padeda sumažinti MTL cholesterolio kiekį (3), o agurkai (jei nepaliekate odelės) yra puikus skaidulų šaltinis (1,5 g skaidulų viename agurke). Žarnyne skaidulos mažina su maistu gaunamo cholesterolio pasisavinimą. Skaidulos taip pat prisitvirtina prie tulžies, pagamintos iš cholesterolio, ir taip padeda organizmui išskirti papildomą cholesterolio kiekį ištuštinant.

3. Kepenų gydymas

Kasdien valgomi agurkai gali padėti pakeisti kepenų pažeidimus, nes atstato ilgametį sunkų darbą, kurį šis detoksikacinis organas atlieka kiekvieną dieną.

Kepenys kartu su mūsų inkstais yra pagrindinė toksinų filtravimo sistema. Kai mūsų kepenys veikia tik neoptimaliai (o taip yra daugeliui žmonių, atsižvelgiant į aplinkos teršalų, su kuriais mes susiduriame kasdien, kiekį), jos neatlieka savo darbo, kurį turėtų atlikti labai gerai. Jei susiduriate su daugybe odos problemų, nemalonaus kūno kvapo, sunkumų vartojant riebų maistą (rėmuo, virškinimo sutrikimai) arba jums sunku numesti svorio, kaltos gali būti jūsų kepenys! Laimei, 2–4 puodeliai agurkų sulčių per dieną gali padėti pagreitinti kepenų gijimą.

4. Detox Miracle

Vėlgi, kadangi agurkas turi daug skaidulų, jis itin veiksmingai padeda mūsų virškinamajam traktui ir gali būti naudojamas kaip priemonė nuo lėtinio vidurių užkietėjimo. Jei mūsų žarnynas tinkamai nepasišalina, greičiausiai jausimės pykinti ir užstrigę (taip pat rizikuojame susirgti tam tikra liga).

Agurkai yra su mažais junginiais, vadinamais cucurbitacins. Šie junginiai padeda palaikyti virškinamąjį traktą ir kepenis, pašalindami laisvuosius radikalus ir sumažindami toksinę apkrovą šiems subtiliems organams. Agurkas taip pat veikia kaip natūralus diuretikas, todėl pagreitina toksinų ir kitų junginių išplovimą iš organizmo, kad jie neužsibūtų per ilgai.

5. Apsaugo nuo galvos skausmo

Agurkuose yra B grupės vitaminų ir elektrolitų (pvz., kalio), kurie padeda maitinti mūsų kūno nervus ir mažina galvos skausmo tikimybę.

Agurkai taip pat neįtikėtinai drėkina. Dehidratacijos simptomai gali būti galvos skausmai ir migrena – taigi, užtikrindami tinkamą hidrataciją (nesvarbu, gerkite daugiau vandens, ar gersite daugiau ląsteles aktyvinančio vandens, esančio agurkų sultyse), greičiausiai padėsite atsikratyti šio bjauraus galvos skausmo.

6. Kovoja su vėžiu

Agurkuose esančius cucurbitacinus šiuo metu tiria farmacijos įmonės, tikėdamosi sukurti naujų vaistų nuo vėžio. Nustatyta, kad agurkuose randami cucurbitacinai slopina vėžio vystymuisi reikalingus signalizacijos kelius, tokius kaip JAK-STAT ir MAPK (4). Agurkuose taip pat yra lignanų (laricirezinolio, pinorezinolio ir secoizolaricirezinolio), kurie, kaip įrodyta, yra susiję su sumažėjusia kiaušidžių vėžio, krūties vėžio, gimdos vėžio ir prostatos vėžio rizika (5, 6, 7).

Kaip agurkų lignanai veikia organizmą? Tai daugiausia susiję su jų vaidmeniu virškinamajame trakte ir jį išklojančiomis bakterijomis. Bakterijos paima mūsų vartojamus augalinius lignanus (pavyzdžiui, iš agurkų) ir paverčia juos enterolignanais. Prisijungdami prie estrogenų receptorių, enterolignanai gali turėti arba pro-estrogeninį, ir antiestrogeninį poveikį. Su estrogenais susijęs vėžys, pvz., išvardytas aukščiau, sumažėja, kai vartojame augalinį maistą, kuriame yra daug lignanų.

7. Rehidratuoja ir remineralizuoja kūną

Visi žinome, kad agurkuose yra neįtikėtinai daug vandens (iki 95 proc.!), todėl jis padeda atgaivinti ir rehidratuoti visas mūsų kūno ląsteles. Agurkai taip pat turi daugumą vitaminų, kurių mums reikia per dieną – jei paliksite maistinių medžiagų turtingą žievelę ant agurko. Norėdami atsigaivinti, pabandykite į stiklinę vandens įberti agurkų ir pabarstykite citrinos ar laimo sulčių! Prieš gerdami leiskite pastovėti valandą.

8. Didelis silicio dioksido kiekis sveikiems plaukams

Agurkai turi daug junginio, vadinamo silicio dioksidu. Tai mikroelementas, kurio nėra daugelyje maisto produktų, tačiau jo yra daug agurkų odoje. Silicio dioksidas, kaip paaiškinta aukščiau, padeda išlaikyti jūsų kūno jungiamuosius audinius, tokius kaip kolagenas ir elastinas. Silicio dioksidas taip pat puikiai tinka odai, padeda suteikti jai elastingumo ir išlaikyti plaukų blizgesį bei tvirtus nagus.

9. Gerina diabeto simptomus

Agurkuose yra hormono, kurio reikia kasos ląstelėms (beta ląstelėms), kad gamintų insuliną (kasos beta ląstelės gamina hormoną insuliną). Tyrimas parodė, kad žiurkėms, kurioms buvo duotas vandeninis agurkų ekstraktas, žymiai padidėjo glikogeno ir serumo insulino kiekis, sumažėjo gliukozės, glikozilinto hemoglobino, bendro cholesterolio ir serumo trigliceridų kiekis. Be to, agurkų ekstraktas padidino DTL („gerojo“) cholesterolio kiekį (8).

10. Kontroliuoja kraujospūdį

Agurkas, natūralus diuretikas, padeda sumažinti kraujospūdį mūsų arterijose. Maistas, kuriame yra daug kalio, magnio ir skaidulų, gali padėti sumažinti kraujospūdį, o šių mineralų lengviausia randama agurkuose. Agurkuose taip pat yra vitaminų A ir K, kofeino rūgšties, folio rūgšties, vitamino C (galingo antioksidanto, kuris gali padėti sumažinti kraujospūdį) ir silicio dioksido. Nustatyta, kad visi šie junginiai žymiai sumažina ir reguliuoja kraujospūdį, todėl agurkai puikiai tinka tiek žemam, tiek aukštam kraujospūdžiui gydyti.

Šaltiniai:
(1) Ghebretinsae, A., Thulin, M. ir Barber, J. (2007). Išsiaiškinti agurkų ir melionų ryšiai: Cucumis ir giminingų genčių (Benincaseae, Cucurbitaceae) molekulinė filogenetika. American Journal of Botany, 94, 1256-1266s.

(2) Katan, M., Grundy, S., Jones, P., Law, M., Miettinen, T. ir Paoletti, R. (2003). Augalinių alavo ir sterolių veiksmingumas ir saugumas kontroliuojant cholesterolio kiekį kraujyje. Mayo Clinic Proceedings, 78, 965-978.

(3) Brown, L., Rosner, B., Willett, W. ir Sacks, F. (1999). Maistinių skaidulų cholesterolio kiekį mažinantis poveikis: metaanalizė. American Society for Clinical Nutrition, 69, 30-42.

(4) Lee, D., Iwanski, G. ir Theonnissen, N. (2010). Cucurbitacin: senovinis junginys, atskleidžiantis naują vėžio gydymo šviesą. Scientific World Journal, 10, 413-418.

(5) McCann, S., Freudenheim, J., Marshall, J. ir Graham, S. (2003). Žmogaus kiaušidžių vėžio rizika yra susijusi su pasirinktų maistinių medžiagų, fitocheminių medžiagų ir maisto grupių suvartojimu. Amerikos mitybos mokslų draugija, 133, 1937-1942.

(6) Shannon, J., Ray, R., Wu, C., Nelson, Z., Gao, D., Li, W., Hu, W., Lampe, J., Horner, N., Satia, J., Patterson, R., Fitzgibbons, D., Porter, P. ir Thomas, D. (2005). Maisto ir botaninės grupės bei krūties vėžio rizika: atvejo kontrolės tyrimas Šanchajuje, Kinijoje. Vėžys, epidemiologija, biomarkeriai ir prevencija, 14, 81.

(7) Wang, L. (2002). Žinduolių fitoestrogenai: enterodiolis ir enterolaktonas. Journal of Chromatography B, 777, 289-309.

(8) Salahuddin, M. ir Jalalpure, S. (2010). Cucumis trigonus Roxb vandeninio vaisių ekstrakto antidiabetinis aktyvumas. žiurkėms, sergančioms streptozotocinu = cukriniu diabetu. Etnofarmakologijos žurnalas, 127, 565-567.

Papildomi šaltiniai:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42
http://www.livestrong.com/article/526446-do-cucumbers-lower-your-ldl/
http://www.naturalnews.com/036769_cucumbers_health_benefits_rehydration.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.