Kai vartotojai vis labiau rūpinasi savo sveikata, jų pirmenybė tam tikroms sudedamosioms dalims pašalino tikrai blogus ingredientus, pavyzdžiui, daug fruktozės turintį kukurūzų sirupą. Tačiau daugelis žmonių nežino, kad daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas gavo naują pavadinimą – tai iš tikrųjų sabotuoja milijonų žmonių sveikatos tikslus. Dėl vartotojų sveikatos reikalavimų įmonės klauso. Jie savo gaminius tinkuoja „100 % natūralų” arba „be riebalų”, manydami, kad žmonės tai naudos kaip vadovą, kad produktas yra tinkamas, o ne žiūrės į sudedamųjų dalių sąrašą. Arba, dar gudriau, įmonės nusprendė paimti ingredientus, kurių sveikata yra blogai, ir pervadinti juos kitu pavadinimu, pvz., „gliukozės sirupu” arba „fruktoze”, vietoj „daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo”.
Kas yra daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas?
Didelės fruktozės kukurūzų sirupas yra skystas saldiklis, pagamintas iš kukurūzų krakmolo. Jis gaminamas skaidant kukurūzus į gliukozės (tam tikros rūšies cukraus) molekules. Pusė HFCS gliukozės molekulių tada chemiškai paverčiama fruktoze (taigi galite suprasti, kodėl HFCS esanti fruktozė taip pat yra chemiškai skiriasi nuo natūralios vaisiuose esančios fruktozės).
Naujas vardas – tas pats
Rinkodaros specialistai žino, kokią galią turi vardas, skatinantis pardavimą arba padidėti, arba smarkiai kristi. Devintajame dešimtmetyje mažai eruko rūgšties turintis rapsų aliejus buvo pervadintas rapsų aliejumi, o džiovintas slyvas (pavadinimas siejamas su daugybe kelionių į tualetą) dabar leidžiama vadinti džiovintomis slyvomis. Tačiau šis naujausias pavadinimo pakeitimas yra pats apgaulingiausias. Pasklidus žiniai apie neigiamą daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo (HFCS) poveikį sveikatai, vartotojai pradėjo skaityti etiketes ir ieškojo produktų, kuriuose HFCS nėra. Tiesą sakant, 2014 m. atlikta apklausa Mitybos verslo žurnalas nustatė, kad HFCS yra mažiausiai pageidaujamų vartotojų sąrašo viršuje (1). Antras numeris buvo iš dalies hidrintas aliejus (dar žinomas kaip „transriebalai”. Teigiama, kad kukurūzų rafinuotojai išleido beveik 50 mln. USD, bandydami įtikinti visuomenę priimti kukurūzų cukrų kaip naują HFCS bendravardį (2). Pavyzdžiui, „General Mills” Vanilla Chex. Tai atnaujinta Chex javų, parduodamų daugumoje įprastų bakalėjos parduotuvių, versija, o naujos dėžutės priekyje nurodoma, kad produkte „nėra didelio fruktozės kukurūzų sirupo”. Tačiau jei pasuksite langelį ir perskaitysite ingredientų sąrašą, pamatysite, kad HFCS buvo tiesiog pervadintas į naują fruktozės izoliatą. Kodėl tai yra problema? Kukurūzų rafinuotojų asociacijos (CRA) teigimu, terminas „fruktozė” dabar vartojamas norint apibūdinti produktą, kuris anksčiau buvo žinomas kaip HFCS-90, o tai reiškia, kad tai yra 90 procentų grynos fruktozės. Jei palyginsite tai su įprastu HFCS, kuriame yra 42-55 procentai fruktozės, suprasite, kodėl „General Mills” ir tiek daug kitų įmonių nori jus saugoti. Maisto ingredientas, dabar vadinamas „fruktoze”, dabar turi net didesnės koncentracijos vienas iš pagrindinių HFCS komponentų, kuris yra susijęs su pagrindinėmis sveikatos problemomis. Užuot sveikesnis produktas, tai yra dar didesnis pavojus sveikatai nei įprastas HFCS. CRA paaiškina: „Trečias produktas – HFCS-90 – kartais naudojamas natūraliame ir „lengvame” maiste, kur saldumo suteikimui reikia labai nedaug. Sirupų, kuriuose yra 90 % fruktozės, etiketėje nebus nurodytas didelis fruktozės kukurūzų sirupas [anymore]jose bus nurodyta „fruktozė” arba „fruktozės sirupas”. Jiems tai pavyksta paprastai: „Tiesiog panaikinus laboratorinio saldiklio, kuris yra devynios dešimtosios fruktozė, daug fruktozės turintį kukurūzų sirupo pavadinimą ir pavadinti jį tuo, kas iš tikrųjų yra: fruktoze. Štai kaip perdirbto maisto produktas, pvz., Vanilla Chex, kuriame yra „fruktozės”, medžiagos, kuri, pasak kukurūzų rafinuotojų, anksčiau vadinosi HFCS-90, dabar gali paskelbti esąs be didelio fruktozės kukurūzų sirupo (3). . Kadangi FDA nepripažino HFCS-90 (dar žinomas kaip „fruktozė”) saugiu, kaip įmonės gali jį naudoti savo gaminiuose? FDA sukūrė terminą, vadinamą „bendrai pripažintu saugiu” arba GRAS, kuris yra greitas ir paprastas būdas atleisti įprastus maisto priedus nuo pagrindinės peržiūros. Iš apytiksliai 10 000 perdirbtų maisto produktų ingredientų 3 000 FDA neperžiūrėjo dėl saugumo. Fruktozė yra tik viena iš tų šios nepatikrintos grupės sudedamųjų dalių.
Fruktozė vaisiuose ir fruktozė HFCS
Taip pat norėjau paaiškinti, kad vaisiuose esanti fruktozė labai skiriasi nuo HFCS esančios fruktozės. Kai kas nors suvalgo gabalėlį vaisiaus, jis suvartoja natūralios fruktozės kartu su skaidulomis, fermentais, mineralais ir vitaminais. Ir atvirkščiai, kai kas nors vartoja labai rafinuotą HFCS fruktozę, labai didelės jo koncentracijos su visišku sveikų komponentų, gaunamų valgant vaisius, nebuvimu.
10 naujų daug fruktozės turinčių kukurūzų sirupo pavadinimų
Kukurūzų pramonė ir toliau gina daug fruktozės turintį kukurūzų sirupą, išleisdama milijonus reklamoms. Savo reklamos kampanijose jie teigia, kad medicinos ir mitybos ekspertai nustatė, kad taip yra ne nesveika. Kad jis „niekuo nesiskiria nuo įprasto cukraus”. Išskyrus, tai yra. Kadangi pavadinimas yra toks blogas, daugelis maisto gamintojų naudoja šiuos pavadinimus, kad žmonės neklaustų ir nepirktų produkto: 1. Kukurūzų sirupas 2. Gliukozės sirupas 3. Gliukozės-fruktozės sirupas 4. Tapijokos sirupas 5. Vaisių fruktozė 6. Kristalinė fruktozė 7. HFCS (tas pats pavadinimas, tik sutrumpinta versija) 8. Izogliukozė 9. Kukurūzų sirupas 10. Dahlia sirupas Kai užverda, visa tai veikia organizmą taip pat, kaip daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas. Visada perskaitykite etiketes prieš pirkdami produktą!
Kokiuose maisto produktuose yra HFCS?
Daugelyje populiarių maisto produktų yra HFCS arba pavadinimo darinių (re: alternatyvūs pirmiau minėti pavadinimai). Viskas, nuo vaisių sulčių iki grūdų, daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo yra maisto produktų, kuriuos iš pradžių manėte saugiai. Štai keletas maisto produktų, kurių sudėtyje yra HFCS, kurie gali jus labiausiai nustebinti: 1. Grūdai: daugelis iš pažiūros sveikų grūdų turi HFCS. Pagalvokite apie visus saldžius grūdus bakalėjos parduotuvėje (net ir granolą). Tikėtina, kad juose yra labai modifikuoto cukraus šaltinio („Frosted Flakes”, kas nors?). Grūdų batonėliuose, tokiuose kaip Pop Tarts ir Toaster Strudels, taip pat gausu dalykų. 2. Sulčių kokteiliai: jei ant gaminio etiketėje neparašyta 100% sultys, greičiausiai jis pilnas daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo. Labiausiai įtartini čia yra sulčių kokteiliai, kuriuose dažnai 99% cukraus ir 1% tikrų vaisių sulčių. Visada perskaitykite vaisių sulčių sudedamąsias dalis ir įsitikinkite, kad nėra pridėto cukraus. 3. Soda: Nors soda iš pradžių nėra sveika ir yra įvairių priežasčių, kodėl tikriausiai neturėtumėte jos gerti, aš vis tiek įtrauksiu ją į sąrašą. Daugelyje gaiviųjų gėrimų yra HFCS. Arba galite atsigerti gazuoto vandens su šviežiai išspaustu citrinos ar laimo spaustuku. Daugelyje sveiko maisto parduotuvių taip pat yra sodos alternatyvų, kuriose vietoj HFCS naudojamas cukranendrių cukrus. 4. Jogurtas: saldinti jogurtai taip pat yra sudedamosios dalies HFCS kaltininkai. Dažniausiai tai rasite tik įprastuose pieno pagrindu pagamintuose jogurtuose, todėl užuot valgę tuos (ir atsikratę gleivių, kurios atsiras valgant), rinkitės augalinius jogurtus. Kokosų jogurtas yra vienas iš mano mėgstamiausių, ir jūs netgi galite pasigaminti patys! 5. Sirupai: tai tikriausiai jūsų nenustebins! Daugelyje saldžių sirupų yra HFCS arba modifikuoto cukraus dariniai. Pagalvokite apie tokius dalykus kaip teta Jemima, Hershey šokoladinis sirupas ar bet koks kitas „blynų sirupas”. Beveik visi jie yra kukurūzų sirupo versija su papildomais skoniais. Visada rinkitės 100% gryną klevų sirupą, agavų ar natūralaus šokolado sirupus, kuriuos galite rasti sveiko maisto parduotuvėje. 6. Duona: Nors čia dažniausiai reikia saugotis baltos duonos, kai kurie nesmulkintų kviečių prekių ženklai taip pat gali jos pasinerti. Kitų kepinių, pvz., sausainių, bandelių ir pyragų, sudedamųjų dalių sąraše taip pat gali būti tam tikros formos HFCS. Rinkitės namuose keptą duoną, tokią kaip ši grikių duona be glitimo, arba priešuždegiminius saldžiųjų bulvių bandeles! 7. Prieskoniai: Prieskoniai, tokie kaip kečupas ir salotų padažai, dažnai būna prikrauti įvairių saldiklių. Pavyzdžiui, Heinz kečupas yra žinomas kaip prikrautas HFCS. Taip pat įtartini barbekiu padažai ir marinatai. Prieš perkant taip pat reikia patikrinti salotų padažų sudedamąsias dalis iš tokių įmonių kaip „Kraft” ir parduotuvių pavadinimų prekės ženklai. Geros naujienos yra tai, kad yra daug natūralių ir ekologiškų prieskonių prekių ženklų. Tokios įmonės kaip Annie’s Naturals ir Trader Joe siūlo puikias alternatyvas. 8. Džemai ir konservai: galite manyti, kad jūsų mėgstamiausias uogienės prekės ženklas neturi HFCS (juk tai tik vaisiai, tiesa?), bet dažnai taip nėra. Masinės gamybos uogienėse gausu kukurūzų pagrindu pagamintų saldiklių. Verčiau pasigaminkite savo uogienę, išvirdami 2 1/4 puodelio susmulkintų uogų, 3 valg. kokoso cukraus ir 1 a.š. Chia sėklos. Troškinkite 10-15 minučių, o kai sutirštės, nukelkite nuo ugnies, kad atvėstų. Įpilkite 1 arbatinį šaukštelį gryno vanilės ekstrakto ir palikite atvėsti šaldytuve 15-30 minučių.
Didelės fruktozės kukurūzų sirupo pavojai
Daugėja mokslinių įrodymų, kad HFCS sukelia įvairių sveikatos problemų. Žemiau pateikiami tik keli HFCS vartojimo padariniai sveikatai.
1. Nutukimas
Nors dauguma rafinuoto cukraus nėra naudingi organizmui, Prinstono universiteto tyrimas parodė, kad HFCS sukelia didesnį svorio padidėjimą nei rafinuotas cukrus. Kontroliuodami suvartojamų kalorijų kiekį, mokslininkai nustatė, kad gyvūnai, turintys prieigą prie HFCS, priaugo daug daugiau svorio nei tie, kurie galėjo valgyti stalo cukrų. Jie taip pat nustatė, kad dėl HFCS nenormaliai padidėjo kūno riebalų kiekis, ypač pilvo srityje, ir padidėjo trigliceridų kiekis (4).
2. Širdies liga
HFCS yra žinomas visų širdies ir kraujagyslių problemų šaltinis. Pirmiausia tai padidina cholesterolio ir trigliceridų kiekį (5), taip pat buvo nustatyta, kad jis yra susijęs su aukštu kraujospūdžio lygiu (6). To, kad HFCS atlieka šiuos du dalykus, pakanka, kad tai būtų labai bloga jūsų širdžiai. Aukštas kraujospūdis yra dalis sveikatos problemų, vadinamų metaboliniu sindromu, dėl kurio padidėja širdies ligų, insulto ir diabeto rizika.
3. Diabetas
Fruktozė buvo tiesiogiai susijusi su diabetu, ypač HFCS, kuriame yra didžiulis laisvai plaukiojančios fruktozės kiekis (atminkite, kad tai yra blogai fruktozė – ne medžiaga, kurią gaunate valgydami vaisius). Naujausi duomenys parodė, kad rafinuotos fruktozės vartojimas žmonėms sukelia riebalų (pvz., cholesterolio ir trigliceridų) kiekio kraujyje reguliavimo sutrikimą ir sumažina jautrumą insulinui. Žinoma, šie poveikiai padidina riziką susirgti II tipo diabetu (ir širdies ir kraujagyslių ligomis) (7).
4. Virškinimo sveikata
HFCS yra pagrindinis nesandarios žarnos sindromo veiksnys. Vaikų ligoninės Oklando tyrimų institute atliktas tyrimas parodė, kad laisvai plaukiojančiai fruktozei iš HFCS reikia daugiau energijos, kad žarnynas pasisavintų, o tai išeikvoja energijos šaltinį, reikalingą mūsų žarnynui palaikyti gležną žarnyno gleivinę. Įrodyta, kad didelės laisvos fruktozės dozės padidina žarnyno pralaidumą, todėl iš esmės susidaro nesandarus žarnynas (8). Kai mūsų žarnynas yra nesandarus, mūsų kūnas tampa uždegimas, o uždegimas sukelia daugybę įvairių ligų ir ligų.
5. Vėžys
2010 m. Amerikos vėžio tyrimų asociacijos paskelbti tyrimai parodė, kad HFCS esanti fruktozė skatina vėžio, ypač kasos vėžio, augimą. Šis tyrimas parodė, kad vėžio ląstelės lengvai metabolizuoja fruktozę ir skatina greitą kasos vėžio ląstelių dauginimąsi (9). Jei norite apsisaugoti nuo vėžio, geriausia vengti bet kokių produktų, kuriuose yra HFCS.
6. Sunkieji metalai
Daugelyje tyrimų nustatyta, kad dideliais kiekiais gyvsidabrio yra produktuose, kuriuose yra daug fruktozės kukurūzų sirupo, kuris, žinoma, yra pavojingas sunkusis metalas, galintis prisidėti prie pavojingo apsinuodijimo gyvsidabriu. Gyvsidabris neigiamai veikia kepenis, inkstus, smegenis ir kitus organus. Tyrimas, paskelbtas m Aplinkos sveikata rasta gyvsidabrio daugiau nei 50 procentų mėginių, tirtų iš komercinio didelio fruktozės kukurūzų sirupo. Kiti tyrimai parodė, kad gyvsidabris yra daugiau nei trečdalyje 55 populiarių maisto ir gėrimų produktų, tokių kaip Kraft, Quaker, Hershey’s ir Smucker’s (10).