Paruošti valgiai gali būti greitesni, bet ne sveikesni

Paruošti valgiai gali būti greitesni, bet ne sveikesni

Mintis apie paruoštą valgyti dal chawal, vištienos biryani, krevečių ryžius ir dar daugiau vilioja. Juos lengva paruošti, jie užima mažiau laiko ir yra palyginti pigūs. Taigi taip, po ilgos dienos valgymui paruoštas patiekalas atrodys kur kas patraukliau nei eiti į virtuvę ir ruošti kai kuriuos patiekalus. Kai kurie taip pat mano, kad toks maistas kaip vištienos dešra ir vištienos saliamis yra paprastas ir skanus būdas pradėti dieną. Tačiau ar paruoštas maistas suteikia visas jūsų organizmui reikalingas maistines medžiagas? Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kodėl sveikai vengti gatavų patiekalų.

Kas yra paruošti valgiai?

Paruošti valgiai, dažnai vadinami patogiais arba fasuotais patiekalais, yra tie maisto produktai, kurie buvo visiškai termiškai apdoroti, paruošti ir supakuoti, kad būtų galima greitai ir lengvai suvartoti. Šie patiekalai paprastai būna įvairių formų, pavyzdžiui, šaldytų vakarienių, konservuotų sriubų, mikrobangų krosnelėje naudojamų patiekalų ir iš anksto supakuotų salotų.

Priežastys vengti gatavų patiekalų

Valgyti paruoštų patiekalų maistinė sudėtis gali labai skirtis. Kai kurie gali būti gana sveiki ir aprūpinti būtinomis maistinėmis medžiagomis, o kituose gali būti daug nesveikų ingredientų, tokių kaip pridėtas cukrus, sočiųjų riebalų rūgščių ir natrio. Būtina perskaityti šių produktų maistingumo etiketes ir sudedamųjų dalių sąrašus, kad sužinotumėte jų maistinę kokybę. Taigi, jūsų vištienos saliamis gali suteikti jums baltymų, o kukurūzų ar žirnių skardinė gali būti šiek tiek sveikesnė. Tačiau ne visuose paruoštuose valgiuose yra visų jūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Štai keletas priežasčių, kodėl turėtumėte vengti šių supakuotų maisto produktų

1. Daug perdirbtų ingredientų

Daugelyje gatavų patiekalų yra daug perdirbtų ingredientų, įskaitant konservantus, dirbtinius skonius ir spalvas. Šie priedai gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, jei juos valgysite reguliariai.

2. Daug natrio

Natrio (druskos) kiekis gatavuose valgiuose dažnai padidinamas, kad pagerintų skonį ir pailgėtų galiojimo laikas. Per didelis natrio suvartojimas gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio, kuris yra širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys, sako ekspertas. Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, maždaug trys ketvirtadaliai mūsų suvartojamos druskos gaunama iš maisto produktų, įskaitant jau paruoštus valgius.

3. Mažas maistinių medžiagų tankis

Kai kuriuose jau paruoštuose patiekaluose trūksta pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai. Jie gali suteikti tuščių kalorijų be maistinės naudos, reikalingos gerai sveikatai palaikyti.

4. Daug nesveikų riebalų

Ekspertas teigia, kad tam tikruose jau paruoštuose patiekaluose gali būti daug nesveikų sočiųjų ir transriebalų, o tai gali padidinti cholesterolio kiekį ir galiausiai padidinti širdies ligų riziką.

5. Svorio padidėjimas

Daugelis pusgaminių tiekiami didelėmis porcijomis, skatina persivalgyti ir gali sukelti svorio padidėjimą bei su tuo susijusias sveikatos problemas, tokias kaip nutukimas. Be to, vidutiniškai daugelis gatavų patiekalų yra kaloringi dėl pridėtų riebalų ir cukraus, todėl juos pakeitus sveikesniais naminiais patiekalais galima žymiai sutaupyti kalorijų. Pavyzdžiui, jei įprastame šaldytame, paruoštame valgyti patiekale yra apie 500–800 kalorijų ir kas nors kasdien suvalgo vieną iš šių patiekalų, per savaitę jis galėtų sutaupyti maždaug 3500–5600 kalorijų. Laikui bėgant šis kalorijų mažinimas gali padėti numesti svorio arba padėti išlaikyti sveikesnį svorį, kai jis derinamas su subalansuota mityba ir reguliaria fizine veikla. Bet jūs galite padaryti savo maistą sveikesnį įtraukdami keletą šviežių daržovių ar salotų. Ir tam jums nereikia virėjo ar būti virėju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *