Ką turėtumėte žinoti apie sukralozę ir diabetą

Ką turėtumėte žinoti apie sukralozę ir diabetą

Jei sergate diabetu, puikiai žinote, kodėl svarbu riboti suvartojamo cukraus kiekį. Nors natūralų cukrų gėrimuose ir maiste aptikti gana paprasta, perdirbtų saldiklių, tokių kaip sukralozė, atpažinimas gali būti sudėtingesnis.

Toliau aptarsime sukralozę, jos poveikį kraujo cukraus lygiui bei riziką ir naudą sveikatai.

Kas yra sukralozė ir kokia jos nauda?

Sukralozė, dar žinoma kaip „Splenda“, yra dirbtinis saldiklis, dažnai naudojamas vietoje cukraus.

Pagrindiniai sukralozės privalumai:

  • Nulinės kalorijos. Sukralozė neturi kalorijų, todėl ji gali būti naudinga norint kontroliuoti dienos kalorijų kiekį ar laikantis dietos.
  • Didesnis saldumas. Sukralozė yra daug saldesnė už cukrų, todėl jos reikia gerokai mažiau, kad maistas ar gėrimas būtų saldus.
  • Svorio mažinimo pagalba. Tyrimų apžvalga parodė, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip sukralozė, vidutiniškai gali sumažinti kūno svorį apie 0,8 kg.
  • Nepakenkia dantims. Skirtingai nei kai kurie kiti saldikliai, sukralozė neskatina dantų ėduonies.

Sukralozės keliamas pavojus

Poveikis žarnyno sveikatai

Žarnyno bakterijos yra labai svarbios bendrai sveikatai, įskaitant imuninę sistemą, širdį ir svorio reguliavimą. Tyrimai su graužikais rodo, kad sukralozė gali pakeisti žarnyno mikrobiotą ir sunaikinti dalį naudingų bakterijų, dėl ko gali atsirasti uždegimas, pavyzdžiui, kepenyse.

Kiti tyrimai rodo, kad sukralozė gali paveikti virškinimo hormonų lygį, sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus, tokius kaip nutukimas ar net 2 tipo diabetas.

Rizika gaminant maistą

Aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant ar gaminant maistą, sukralozė gali skilti ir susidaryti potencialiai toksiškos chlorintos medžiagos. Šių junginių poveikis sveikatai dar nėra iki galo ištirtas, tačiau rekomenduojama būti atsargiems naudojant sukralozę gaminant.

Sukralozės poveikis diabetu sergantiems žmonėms

Dirbtiniai saldikliai, tokie kaip sukralozė, reklamuojami kaip alternatyva cukrui, kuri nedidina kraujo cukraus lygio. Tačiau šie teiginiai dar nėra iki galo patvirtinti plataus masto tyrimais.

Ankstesni tyrimai:

Sukralozė darė mažą arba visai nedarė poveikio kraujo cukraus lygiui žmonėms, kurių svoris buvo normalus ir kurie reguliariai naudojo sukralozę.

Naujausi tyrimai:

Vienas mažas tyrimas parodė, kad sukralozė padidino kraujo cukraus lygį 14 %, o insulino lygį – 20 % tarp 17 žmonių, sergančių sunkia nutukimo forma, kurie reguliariai nevartojo dirbtinių saldiklių.

Šie rezultatai leidžia manyti, kad sukralozė gali didinti kraujo cukraus lygį naujiems vartotojams, tačiau nedaro didelės įtakos tiems, kurie ją vartoja reguliariai. Vis dėlto diabetu sergantiems žmonėms, kurie nepagamina pakankamai insulino arba į jį tinkamai nereaguoja, net nedidelis kraujo cukraus lygio šuolis gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Ar verta įtraukti sukralozę į savo mitybą?

Greičiausiai jau vartojate sukralozę, net to nesuvokdami. Ji dažnai naudojama mažo kaloringumo gaiviuosiuose gėrimuose, dietiniuose užkandžiuose ar kramtomojoje gumoje.

Ką reikėtų apsvarstyti:

  • Pasitarkite su gydytoju. Jei svarstote, ar verta pakeisti cukrų sukraloze, pirmiausia pasitarkite su gydytoju.
  • Laipsniškas pakeitimas. Jei vartojate cukrų kavai ar arbatai saldinti, galite palaipsniui jį pakeisti sukraloze. Dažnai pastebima, kad sukralozės reikia mažiau nei cukraus.
  • Venkite gaminti su sukraloze. Kepdami ar gamindami maistą su sukraloze, galite sukelti nepageidaujamas reakcijas.
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *